Project omschrijving

Samen met Brandy brengen wij licht naar Afrika!

Op 10-jarige leeftijd kwam Brandy samen met haar pleegmoeder Liesbeth Speelman uit Uganda naar Nederland. Nu is ze 14 en heeft ze een droom. In haar droom biedt zij ook andere kinderen in Oeganda een toekomst.

In het Noord-Oosten van Oeganda ligt de stad Alarek, waar het overwegend droog en warm is. In deze stad richten Brandy en Liesbeth zich op het helpen van kinderen van de Alarek Primary School.
De school heeft ongeveer 1100 leerlingen en 11 klaslokalen. Het is de enige basisschool in de buurt, dus alle kinderen uit dat gebied volgen hier onderwijs. De school krijgt steun van de overheid, maar het is niet genoeg om de school te verbeteren.

Hoewel de levensomstandigheden moeilijk zijn in Alarek, zijn er veel kinderen die echt naar school willen, ze willen leren, ze willen worden opgeleid en hopen op een betere toekomst. De weg naar de middelbare school is nog moeilijker, duurder en verder weg. Het is een stap te ver voor sommige kinderen. Maar de lagere school afmaken en dan thuis zitten, is ook geen optie, dus herhalen ze gewoon P7, sommige kinderen zelfs nu voor de derde keer!
De kinderen hebben wel huiswerk in de hoogste klassen, vooral in P7, de examenklas. Maar thuis leren is moeilijk omdat het om 19.00 uur donker is en kaarsen of petroleumlampen duur en gevaarlijk zijn in de met stro bedekte hutten.

Om deze reden hebben Brandy en Liesbeth de stichting Child on the Radar opgezet. Het doel van Child On The Radar is: het ondersteunen van kwetsbare kinderen om onderwijs te volgen om daarmee een ​​betere toekomst te hebben.

Het verstrekken van genoeg WakaWaka-lampen op zonne-energie, voor alle P7- en P6-studenten is wat Brandy hoopt te bereiken. De lampen blijven eigendom van de school. De kinderen krijgen één lamp en mogen ‘s avonds mee naar huis nemen. ‘S Morgens moeten ze het terug naar school brengen om het op te laden (en om zeker te zijn dat geen enkele volwassene de lamp van het kind wegneemt om het op de markt te verkopen).

Om Brandy en de P7 studenten op de Alarek basisschool te steunen heeft Sosialforce 100 WakaWaka-lampen aangeschaft. Deze zijn in december meegenomen naar Alarek door de tante van Brandy die ze in Alarek aan de school overhandigd.

Dankzij onze klanten en partners kunnen we Brandy helpen het licht in Afrika te laten schijnen!