Project omschrijving

Het online platform voor schoonmaakdiensten iemand.nl is sinds begin 2017 actief op de particuliere schoonmaakmarkt en op dit moment actief in meer dan 35 steden en plaatsen. Via de website en app van iemand.nl schakelen huishoudens een professionele schoonmaakhulp in met een druk op de knop.
Sosialforce heeft hiervoor de mobiele applicaties, op Android en iOS gebied, ontworpen en ontwikkeld. Dit in nauwe samenwerking met onze partner TRIMM, die de site en de backend (API) gerealiseerd heeft.

Het blijkt een succesvolle formule, want ook de zakelijke markt ziet het concept zitten en wil op een laagdrempelige en betaalbare manier een schone werkplek online boeken. Managing director Martijn Uittenbogaard van iemand.nl over de kansen voor de zakelijke markt en de uitwerking van iemand.nl Zakelijk:

“Na de toenemende vraag vanuit het MKB, werd het tijd om de zakelijke markt te gaan bedienen. Samen met Sosialforce hebben we goed gekeken naar de learnings van de particuliere markt. Al deze learnings hebben we meegenomen in de app voor de zakelijke schoonmakers, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een volledig geoptimaliseerd product met perfect gebruikersgemak!’

Om apps voor de zakelijke markt te realiseren die voldoen aan de gebruikerswensen, maar waarbij we ook kijken naar optimale waarde voor de juiste investering zijn we begonnen met het doel van de zakelijke iemand.nl apps.

Doel

Met de ontwikkeling van de apps moeten we innoverend, maar ook herkenbaar bij de gebruikersgroep binnenkomen. De behoeften van de professionele schoonmakers richten zich op een aantal specifieke functionaliteiten. Gezamenlijk met het iemand.nl team en onze partner is gekeken naar de exacte invulling hiervan en zorg gedragen voor een optimale gebruikersflow. De uiteindelijke hoofdfunctionaliteiten opgenomen in de app zijn:

  • direct nieuwe boekingsverzoeken op de telefoon te ontvangen en behandelen;
  • eenvoudig toekomstige boekingen te bekijken in detail of via de agenda;
  • en vanuit de app direct contact met de klant te kunnen leggen.

Resultaat

Een ander jasje over de bestaande app plaatsen is echter niet voldoende. Om het beste uit de zakelijke variant te halen, werd allereerst in kaart gebracht waar iemand.nl waarde voor de zakelijke markt kan behalen.

Doelgroep validatie

Uit de analyse van het appgebruik van iemand.nl Particulier blijkt dat de grootste app behoeftes afkomstig zijn van de professionele schoonmakers. Bij de particuliere klanten leerden we dat het boekingsproces op de website de gewenste resultaten behaalt.
Daarop is besloten om te beginnen met de professionelel Android en iOS schoonmaker apps en dat – afhankelijk van de behoefte en het gebruik – in een latere fase de zakelijke klantvariant van de app geïntroduceerd wordt.

Door continue leren en te sturen op waarde voor de schoonmakers, zijn we uiteindelijk van twee naar één app doelgroep zijn gegaan. Daardoor hebben we ook een belangrijke besparing op kosten kunnen realiseren. Maar dat was nog niet alles.

Repetitieve handelingen

Door de meest gebruikte functionaliteiten van de app in kaart te brengen, zagen wij waar nog meer winst te behalen viel. Een aantal nieuwe functionaliteiten – zoals het inzien van facturen – is daarom alleen beschikbaar gesteld op de website en benaderbaar via een link in de app.

Met deze werkwijze konden wij onze inspanning en investering richten op verbeteringen waar de doelgroep iets aan heeft.

Leren van waarde

Door van tevoren duidelijk te kijken naar waar de waarde voor iemand.nl Zakelijk te realiseren was, hebben we met minder inspanning – en daarmee binnen een kortere tijd –  apps kunnen leveren die direct bijdragen aan de doelstellingen van de klant. Een bijkomend voordeel is dat we optimalisaties doorgevoerd voor iemand.nl Zakelijk ook direct hebben kunnen meenemen voor de particuliere variant van iemand.nl.

Door zorg te dragen voor een volgorderlijkheid in het ontwerp- en ontwikkelproces konden we in een vlot tempo de apps ontwikkelen. De nauwe samenwerking van het gehele projecteam heeft er ook aan bijgedragen dat er bij de uiteindelijke ketentest geen blokkerende fouten in de keten gevonden werden en daarmee niets een vlotte livegang in de weg stond.

Wij kunnen zodoende met trots melden dat iemand.nl Zakelijk – dé online schoonmaakoplossing voor het klein MKB en kantoren aan huis – nu live is.
Een schone werkplek boek je nu direct online via iemand.nl Zakelijk!